Interview med kvindelige iværksættere – Bag om Proem Parades

Proem Parades - Lærke & Stine

Kvindelige iværksættere Proem Parades

Efter mange års brainstorm, og med et ønske om at skabe langtidsholdbart tøj til den moderne kvinde, startede Proem Parades. Strategien er at skabe “yndlingsprodukter”. De stykker af tøj, som ikke blot hænger bagerest i skabet, men netop bliver taget frem gang på gang i flere anledninger af både hverdag og fest.

Proem Parades | Lærke Nikolajsen & Stine Brynjolf

 

Hvordan startede virksomheden? Og hvordan fik I idéen?

Ideen omkring Proem Parades er opstået som små bitte frø der over tid er sået, og til sidst har vokset sig til en stor potteplante som bare skulle ud at gro i jorden.

Vi sætter utrolig høje krav til vores produkter og os selv, fordi vi tror på at det er dét der skaber en ansvarlig garderobe. Vi skal kunne forsvare at producere tøj til en verden som allerede er overfyldt med det.

Hvad var jeres første produkt? Hvorfor ?

Vi startede ud med en kollektion, så vi har ikke ét produkt der som sådan var det første. Vi præsenterede vores første kollektion i Skageraks Flagship Store på Indiakaj i København for et år siden nu. Den kollektion vi præsenterede for et år siden føler vi stadig er akkurat lige så relevant som hvis vi skulle præsentere den i morgen. Og det føles godt, for det er lige præcis dét der er meningen med det hele. Tøj skal være langtidsholdbart og ikke miste sin relevans og betydning bare fordi tiden går. Den kjole vi designede for et år siden skal stadig hænge i skabet om 7 år, og stadig tages i brug som en yndlingskjole. Du kan se mere til kollektionerne her.

Hvad er jeres yndlingsprodukt?

Det er svært at vælge, da vores strategi omkring alle vores produkter egentlig er at skabe yndlingsproduktet. Det stykke tøj der hænger i garderoben år efter år og altid bliver taget ud og i brug som førstevalg. Vi tror mange kan genkende følelsen af at have meget tøj i skabet, men hvor meget af det har man egentlig lyst til at tage på? Det er de samme favoritter man vælger ud igen og igen! Og dét er ideen og tanken bag hvert eneste af vores produkter, at det er dét de skal kunne – vælges igen og igen. Tøjet skal rumme æstetikken, klædeligheden, funktionaliteten og ikke mindst holdbarheden, som er så vigtig for at dette scenarie rent faktisk bliver en realitet. Når det er sagt så er vi begge helt forelskede i vores strik. Egentlig både det maskinstrikkede og det håndstrikkede. Strik er så anvendeligt og klædeligt på samme tid, og hvis man passer godt på det så holder det i virkelig mange år, og behøver ikke meget anden vedligeholdelse end at blive luftet og af og til plet vasket. Til vores Parade 5 lancerer vi et nyt produkt til bestilling som længe har været et ønske produkt, nemlig en uld vinterjakke. Vi har ikke ville lave den før vi havde den helt rigtige leverandør og de helt rigtige materialer. I efteråret indgik vi et samarbejde med, hvis vi selv skal sige det, den bedste leverandør i Europa, så vi er glade for nu at kunne producere en jakke med så højt et niveau at den kan leve i virkelig mange år. Vi har opkaldt den Ferlov Wool Coat som en tribute til vores yndlings billedhugger Sonja Ferlov.

Proem Parades, Petra Knit Vest

Petra Knit Vest er netop lanceret i den nye farve Camel Melange

Beskriv processen omkring udvikling af nyt produkt:

Det starter næsten altid ud fra et behov fordi vi altid italesætter vores kunders (og vores eget) liv. De behov man har, de situationer man er i og alle de facetter den moderne kvinde skal navigere i. Fordi vi møder vores kunder på så tæt hold, får vi også den direkte feedback og nogle interessante snakke. Så ofte visualiserer vi de forskellige produkter og detaljer ud fra vores forskellige kunder.

Rent praktisk starter vi altid med selv at designe og tegne et produkt i samarbejde ud fra skitser og materialevalg. For os går design og materialer hånd i hånd, så vi tegner stort set aldrig uden at have stoflighed i hænderne. Stine laver vores prints enten i hånden eller på computeren, og Lærke sidder med de små design og funktionalitets detaljer der gør forskellen. Vi udarbejder selv mønstrer og/eller måleskemaer som vi sender til vores leverandører. Derefter starter det tætte samarbejde, hvor vi så vidt muligt prøver at bruge deres ekspertise og råd. Mange af vores produkter syner måske ret simple ved første øjekast, men som med meget andet så er det simple nogle gange det sværeste. Fordi vi også bekymrer os om hvordan et produkt eksempelvis ser ud indefra, er der rigtig meget ‘finish’ vi skal have øje for. Vi vil gerne lave yndlings produkter i din garderobe, og det kræver at man indtænker funktionalitet, lang levetid, komfort osv. Efterfølgende får vi en eller to prototyper til tilretning, inden vi siger god for vores show prøver som vi udstiller til Paraderne.

Hvad giver jer inspiration ?

Vi opbygger ikke vores kollektioner ud fra den klassiske model, hvor man finder et emne der infiltrerer kollektionen og designer alt ud fra den trend. Vi har et dogme om, at man skal kunne tage en hvilken som helst style fra Kollektion 1 og kombinere med Kollektion 5 eksempelvis, fordi vi tænker meget mere i garderobe opbygning end sæson og kortvarige trends/temaer. Vores inspiration udspringer ofte af livet, samfundet, mennesker og naturen. Vi  har nogle stærke værdier i form af respekt for planeten og menneskene på den, i håndværket og visuelle elementer generelt. Så vores inspiration findes ofte hos seje mennesker, almindelige mennesker, i store værker, i små værker hvor man mærker og naturen.

Proem Parades sketch

Et nyt stykke tøj tager udgangspunkt i materialet

Hvad kan I bedst lide ved jeres arbejde?

Der er virkelig mange opgaver som selvstændig i en lille virksomhed. Man kan næsten ikke forestille sig  hvor mange hatte man egentlig skal have på, før man har prøvet det. Men kernen er og vil altid være at skabe det bedste produkt som vi kan. At man kan få lov til at gøre dét på sin helt egen måde, med de værdier og i den form som man selv har lyst til at gøre tingene – det er en fantastisk følelse.

Hvad kan du ikke undvære på dit skrivebord?

Lidt kedeligt og teknisk, men det er simpelthen umuligt at arbejde uden vores tegneplader. Det er sådan en tablet man kan koble til computeren – en plade med tilhørende pen som man bruger i stedet for en mus. Uden den er alting bare så besværligt, og ganske enkelt helt umuligt at bruge de programmer som vi bruger når vi tegner vores tøj og laver grafiske opsætninger.

Nye kvaliteter på arbejdsbordet.

Nye kvaliteter på arbejdsbordet.

Hvornår arbejder I bedst?

Vi er begge morgenmennesker. Det er som om hjernen bare virker bedre fra start og så lige så langsomt taber lidt af skarpheden i løbet af dagen. Vi taler tit om, at vi skal huske at bruge de friske hjerneceller på de sværeste opgaver, og derfor prøver vi så vidt muligt altid at starte med hjernevridere, og gemme de mere rutineprægede opgaver til senere. Det er helt klart nok en fordel at vi begge har det på samme måde, det gør det nemmere at planlægge dagens gøremål.

Hvilke udfordringer, men også sejre, har I haft på din rejse?

Imens vi brainstormede på Proem Parades (hvilket næsten er pinligt at afsløre hvor mange år vi taler om her) snakkede vi meget om hvad der ville være de største milepæle og sejre, og ærligt talt så gik meget af det nok på anerkendelse fra forbilledlige skikkelser. Så eksempelvis da VOGUE UK kontaktede os fordi de gerne ville lave noget med os fordi de syntes vi var visionære, blev vi selvfølgelig vildt glade. Siden har der var lignende anerkendende episoder som har været helt fantastiske, og som helt ydmygt gør os meget stolte, men i virkeligheden er det dét faktum, at FOLK har købt ind i vores koncept om, at minimere spild ved at vente på deres tøj, der gør os allermest stolte. Vores kunder er interesserede i, at gøre det hele bedre, de er oplyste og omstillings parate – og dét føles som at vinde i lotto!

Vi har også haft, og har til stadighed en masse udfordringer. Det lyder som en kliché, men den største er mangel på tid. Tiden siver imellem vores hænder, og vi må erkende, at vi ikke kan nå det hele. Vi har begge mange timer i døgnet generelt, og har mænd der er super fleksible ifht at kombinere business og pleasure, men vi har også 5 børn tilsammen der ikke må komme i anden række, seje venner, dejlige familier, alt for mange fritidsinteresser. Så nogle gange sker der svupsere. Hvor der handles, der spildes, som man siger i jylland 🙂

Proem Parades forberedelser til Parade og kollektion nr 5

Proem Parades forberedelser til Parade og kollektion nr 5

Hvad er jeres drømme for fremtiden?

I Proem Parades går vi ikke ned på drømme. Vi har kæmpe ambitioner på branchens, andres og vores vegne. Vi vil se en mere ansvarlig branche, og et mere ansvarligt forbrugeradfærd i positive og omfavnende rammer. Ingen kan gøre det hele, men alle kan gøre noget som Jesper Panduro fra Skagerak siger, og det er så sandt. Vi kommer begge fra sunde velfungerende familier, og har fået gratis og gode uddannelser. Vi har et stærkt, klogt og ressourcestærkt netværk, så hvis ikke VI skulle forsøge at forfølge vores drømme, om en mere grøn fremtid for vores planet og vores børn, hvem skulle så.

Del jeres bedste tip for andre, som gerne vil starte op:

Vær tro mod din ide og vær stædig med den. Omring dig selv af gode mennesker, og husk altid at give meget igen – både i dit netværk og med dine samarbejdspartnere. Uanset om du får det ligeværdigt igen, så føles det godt at behandle andre mennesker godt.

Tusind tak til Lærke og Stine. Følg med på Proem Parades Instagram og book billet til næste Parade

Proem Parades, Petra Knit Vest

Proem Parades, Petra Knit Vest

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *