Interview med kvindelige iværksættere – Bag om Stolbjerg CPH

Frederikke Xenia Stolbjerg - medstifter af Stolbjerg CPH

Frederikke Xenia Stolbjerg – medstifter af Stolbjerg CPH

Planen var, at Frederikke Xenia Stolbjerg skulle læse til psykolog, når barslen med deres yngste var slut. I stedet blev en jordomrejse kimen til et liv som iværksætter med eget brand af tasker og personlige nøgleringe læder. Med is i maven og bind for øjnene, og manden Anders ved sin siden blev Stolbjerg CPH til med en personlig nøglering i læder som deres kerneprodukt.

Stolbjerg Copenhagen | Frederikke Xenia Stolbjerg

 

Hvordan startede virksomheden? Og hvordan fik du idéen?

Frederikke grundlagde sammen med sin mand Anders, Stolbjerg Copenhagen i november 2015.

Grundlaget for Stolbjerg Copenhagen blev skabt da Frederikke og hendes mand Anders var på en 3 måneder lang rejse i Asien i 2015. Med tre børn på henholdsvis et halvt år samt 3 og 6 år havde parret brug for en funktionel løsning til at opbevare og transportere familiens ting i. Parret fik derfor lavet en prototype på deres Infinity Bag.

Frederikke fortæller, at det lå lige til højrebenet at kaste sig ud i at starte Stolbjerg Copenhagen. “Med bind for øjnene, is i maven og verdens bedste makker ved min side, føltes det som det eneste rigtige at gøre. En aften skålede vi i en Singha, tog hinanden i hånden og lovede at vi skulle følge vores drømme. Ikke kun på rejsen i Asien, men i livet generelt – at skabe et enkelt og bæredygtigt liv”.

Dertil hører at jeg noget tid inden vores rejse havde tænkt, at det ville være det rigtige for mig at være selvstændig. Vi er oprindeligt begge uddannede lærere og det var faktisk min plan at læse psykologi efter endt barsel og derigennem starte selvstændigt. Det blev det så til Stolbjerg Copenhagen i stedet for.

Kimen blev lagt i Thailand og da vi kom hjem gik jeg straks igang med at forsøge at finde en systue. Det var mens vi var i den proces, at jeg lavede vores første Key Buddy, som senere blev vores bedst sælgende produkt. Dengang vi åbnede vores webshop var det vores eneste produkt. Der var folk omkring os, som synes det var lidt skørt at åbne en shop med 1 produkt, men vi kunne mærke efterspørgslen var der og heldigvis for os havde vi ingen idé om, hvordan man “burde” gøre, så vi var frie til at gøre præcist det, som føltes rigtigt for os. Og det viste sig at være en god idé.

Hvad var jeres første produkt? Hvorfor ?

Det var vores Infinity Bag. Dog var det vores Key Buddy, som først blev klar til salg. Den lavede vi som sagt mens vi var i processen med at finde ud af, hvordan man finder en god producent til små mængder og til vores standarder.

Jeg lavede den første til Anders, fordi jeg var begyndt at interesse mig meget for at arbejde i læder og så synes jeg det var så fint med en gave til ham, der var personlig og som jeg vidste han ville kunne bruge.

Hvilket er dit yndlingsprodukt?

Mit yndlingsprodukt skifter hele tiden, men lige for tiden er jeg meget glad for vores brede shopper. Den er både elegant, men også virkelig praktisk. Der er ikke noget, der bliver væk i den, fordi den kan åbnes så meget op og man derfor altid har det fulde overblik.

Personlige nøglering i læder fra Stolbjerg Copenhagen

Personlige nøglering i læder fra Stolbjerg Copenhagen

Beskriv processen omkring udvikling af nyt produkt:

Jeg starter for det første med at afklare, hvad mine egne behov er. Det kan måske lyde lidt underligt, da jeg jo ikke selv er kunden, men jeg bruger selv vores designs hver dag og jeg har et utroligt stort behov for at tingene skal fungere – også på et praktisk plan.

Dernæst lytter jeg meget til, hvad jeg har fået at input fra især kunder. De er så gode og søde til at komme med idéer til nye typer produkter og så lytter jeg meget til deres feed back på tidligere styles. Hvad er godt, hvad kan gøres bedre? Det kan jeg bruge til rigtigt meget, når der skal laves nye styles.

Når det så er gjort går jeg igang med at tegne. Jeg tegner altid de første skitser i hånden og det er ofte, når resten af familien er gået i seng og jeg kan sidde alene om aftenen og ud på natten. Der arbejder jeg bedst og jeg kan godt lide at være privat omkring de første tanker og streger. Egentlig er jeg ikke specielt god til at tegne, men det er altid helt klart inde i mit hoved, hvad det er jeg gerne vil lave og så udformer det sig langsomt på papiret, hvor jeg også lettere kan se, om en detalje skal ændres. Når jeg så har gået til og fra tegningerne noget tid bliver de tegnet rent på computer, så vores systuer kan læse dem og forstå, hvad det er jeg ønsker mig.

Så starter processen med at finde de rette materialer og den rette pris. Nogle gange må jeg droppe at lave et produkt, fordi det simpelthen bliver for dyrt at lave.

Efter dette skal der laves prøver og der skal som regel nogle stykker til før jeg synes det ligner det jeg har inde i hovedet ☺️

En prototyp tager form..

En prototyp tager form..

Hvad giver dig inspiration?

Jeg er meget inspireret af arkitektur. Især nordisk og japansk, hvor linjer og farver spiller smukt sammen i dets enkelthed. Det kombineret med naturens materialer er en kæmpe inspiration for mig.

Hvad kan du bedst lide ved jeres arbejde?

Jeg elsker fleksibiliteten og de meget forskelligartede opgaver. Det kombineret med at alle mine opgaver virker meningsfulde og relevante betyder meget for min arbejdsglæde.

Hvad kan du ikke undvære på skrivebordet?

Jeg kan ikke undvære min computer. Meget af min arbejdstid bruges foran den. Men jeg er også meget visuelt orienteret og derfor har jeg også altid papirer og kuglepenne liggende på mit bord. Det er lidt old school, men jeg har ofte lettere ved at overskue tingene på den måde.

Frederikke starter alle ideer til produkter med en håndtegning

Frederikke starter alle ideer til produkter med en håndtegning

Hvornår arbejder du bedst?

Jeg arbejder godt, når jeg har travlt og har deadlines. Der når jeg helt enormt meget. Især de sene aftener og nætter bruger jeg til den slags arbejde, der kræver mest af mig. Der er roen der og jeg kan arbejde uforstyrret. På den måde kommer jeg lettere i det gode flow og det hygger jeg mig virkelig godt med.

Hvilke udfordringer, men også sejre, har du haft på din rejse?

Der har været mange både udfordringer og sejre på vores rejse.

Udfordringer har bl.a. været produktioner, som er fejlet eller forsinkede. Også tid er i perioder en kæmpe udfordring for os. Når man er et lille brand og få mennesker kan det være utroligt svært at nå det hele. Ikke mindst har det udfordret os, at så mange har kopieret vores idé om de personlige nøgleringe. Men vi har valgt at se det som en bekræftelse af, at det var en god idé.

Sejrene er heldigvis også mange. Jeg øver mig på at stoppe op og mærke dem, men det er jeg ikke så god til endnu. Jeg sætter lynhurtigt et nyt mål og lader ikke det opnåede stå helt længe nok. Men f.eks. kan jeg huske det var en enorm sejr især i begyndelsen, når vores designs blev vist i magasinerne. Især Vogue var en milepæl hos os. Jeg husker også engang under modeugen i København, hvor der pludselig var flere af de helt store indkøbere, der ville arbejde sammen med os. Det var en vild følelse.

Den seneste sejr er, at Anders er stoppet med at arbejde som lærer og at vi nu begge to kan koncentrerere os fuldt ud om Stolbjerg Copenhagen. Det føles SÅ godt!

Key Buddy var det første produkt

Key Buddy var det første produkt – og nu et kendetegnet for Stolbjerg

Hvordan har du klaret opstart og drift af virksomheden økonomisk?

Anders har de første år arbejdet som lærer ved siden af for at sikre, at vi havde en stabil og fast indkomst. Det har i lange perioder været det vi levede af, fordi jeg ikke trak løn ud af virksomheden. Vi var lidt overraskede over, hvor mange udgifter, der følger med sådan et projekt som vores og brugte og bruger også meget på nye tiltag i stedet for at trække pengene ud til os selv. Det har vi det fint med. Vi behøver ikke så mange penge privat for at have det godt. Selvfølgelig er der mange ting vi må give afkald på, men når det er et aktivt valg man har truffet at leve sådan er det helt ok. Vores frihed og arbejdsglæde betyder langt mere end penge for os. Vi føler bestemt ikke vi mangler noget.

Dertil kommer også, at vi har en virkelig sød bankrådgiver, som har forstået og hjulpet mange gange, når der har været større investeringer vi har ønsket at lave. Det er guld værd med sådan en, når man starter op.

Hvad er dine drømme for fremtiden?

Jeg føler faktisk lidt jeg står midt i det jeg drømmer om rent personligt. Men jeg kan da godt drømme om, at virksomheden vokser og at flere lærer os at kende. Det ville være fedt en dag at kunne have flere dygtige mennesker ombord, så jeg kan koncentrere mig om de ting jeg er bedst til og lade andre gøre det de er bedst til. Det bliver fantastisk, når vi for alvor når dertil. Og så kunne det da også være rart at kunne holde ferie uden at det påvirker driften alt for meget.

Ikke mindst drømmer jeg om, at være med til at skabe en mere bæredygtig og ansvarlig branche.

Del jeres bedste tip for andre, som gerne vil starte op:

Jeg synes man skal kaste sig ud i det og tage et skridt af gangen og stole på, at man kan lære alt. Der er ikke noget, der er så svært, at mennesker ikke kan finde ud af det.

Det er også en god idé at tale med andre om projektet og ikke være bange for at dele sine idéer. Der får man ofte gode tanker med, som er brugbare.

Fortæl kort om jer selv;

Jeg er først og fremmest mor til 3 børn, Lauge, Magne og Gertrud og så er jeg gift med Anders.

Oprindeligt er jeg skolelærer og har i mange år arbejdet med tosprogede børn, som jeg var meget glad for.Jeg er en evig optimist og tror på, at alt kan lade sig gøre. Der skal meget til at ryste mig og gøre mig bange. Det tror jeg har været en fordel for mig. Og så har jeg et konstant idé mylder i hovedet. Jeg elsker at sætte nye projekter i søen.

Når jeg ikke arbejder eller er sammen med familien nyder jeg at nusse i haven og i det hele taget at være i naturen. Det giver ro. Hvis tiden tillader det, træner jeg kick boxing, som jeg synes er virkelig sjovt. Det er jo egentlig ret kontrastfyldt, men begge dele fungerer utroligt godt for mig. Det ene giver ro og det andet giver energi.

Bonusinfo:

For os er det vigtigt, at vores kunder føler sig tæt på os. Vi er rigtige mennesker bag brandet og det kan vi godt lide, hvis de kan mærke. Derfor har vi også vores lille historie om vores opstart skrevet i låget på alle de gaveæsker vi sender alle vores produkter ud i. Håndlavede produkter i en gaveæske er for os en måde at vise vores kunder, at vi lagt omsorg i at give dem et godt produkt.

Hvis du vil følge med, og ikke gå glip af nye produkter og indblik i livet som iværksætter, så følg med på Stolbjerg Copenhagen

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *